Mozaik Sanatı
Mermere kıymet kazandıran özelliği mimari yapılara güzellik kazandıracak şekilde kullanılmasıdır.
Türkiyede bir ilki gerçekleştiren firmamız siz müşterilerimizede evde kendi eserlerini yapmaları için mozaik mermer seti üretiminede geçmiştir.Küçük, birbirinden farklı, üç boyutlu parçaları bir yüzey üzerinde yanyana getirerek resim oluşturma tekniğine ve ortaya çıkan esere mozaik denir.
- Genelde çimentodan oluşan zemin malzeme üzerine parçacıkları batırmak.
- Tutkalla yapıştırılmış mermer parçaların aralarına sıva döşemek.
Mozaik denince akla Roma İmparatorluğu zamanında yaratılan eserler gelir. Daha çok şehir kaldırımlarında, meydanlarda, ev avlularında kullanılan, sırlı seramikten yapılmış bu mozaiklerin parçaları birkaç milimetre kadar küçük olabilmektedir. Gaziantep Arkeoloji Müzesinde bulunan ve Zeugma antik şehrindeki villalardan çıkarılan mozaikler bu dönem eserlerinin en güzel örnekleri arasındadır.
İslam kültürü ise mozaik desenlerine getirdiği matematiksel zenginlikle ünlüdür. Yer yer cam küpler ve taşlar kullanılmış olsa da, İslami eserlerde, genelde, desen için özellikle üretilmiş, daha sonra, kenarları elde zimparalanarak boşluksuz yanyana oturacak şekle sokulmuş çini plakalar kullanılmıştır. Mozaik ile çalışmanın en güzel tarafı uygulamanın her satıhta kullanılabilecek kadar efektif olabilmesidir.
Mozaik çalışmalar yapı duvarlarından tutun da, ufacık bir takı tasarımına kadar çok çeşitli şekillerde uygulanabilir. Deseni oluşturacak malzeme, genellikle ahşap bazlı (sunta, mdf) satıh üzerine beyaz tutkal veya gene malzemenizin cinsine göre silikon, şeffaf yapıştırıcı ile yapıştırılarak iyice kurumasına fırsat verilir. Deseni oluşturmak için uygun boyutta kesilmiş ve yapıştırılmış olan parçalar tutkal iyice kuruduktan sonra derz adı verilen dolgu malzemesi ile araları doldurulur, bu mozaik çalışma sürecinin en dikkat gerektiren aşamasıdır.